пʼятницю, 29 липня 2011 р.

Прогноз майбутнього: дар, вигадки чи здатність кожного?

   Кожного з нас хоча б один раз в житті цікавило майбутнє в тій чи іншій мірі. Інколи хочеться заглянути на декілька років вперед і побачити, що там відбувається з тобою - чи ти щасливий, чи здоровий, чи багатий? Хіба ні? Якщо ж вас не цікавило майбутнє, то можете закрити цю статтю, бо вона вам здасться нецікавою, а всього на всього черговою баєчкою.

     Прогнозування, чи  як більшість людей привикли чути - передбачання майбутнього, є не тільки у фантастичних, сповнених магії, чаклунів, відьом фільмів, а й у буденному житті кожного. Більшість людей чули про Нострадамуса, який у своїх віршах спрогнозував події у Європі на декілька наступних століть, які за трактуванням вчених збулися. Ось один з таких:
"Німеччина буде задушена, а Африка знову захоплена. 
Зявиться молодий лідер; він так і залишиться молодим.
Люди звернуть погляди в небо, де почнеться велика битва.
Засяє зірка, яка зіркою не буде".
     Перші два рядки, думаю не варто обговорювати, бо кожен зрозумів, про які події йде мова. Та і наступні два не будемо, хоча вони досить провокативні, а особливо коли в останній час тема про планету Нібіру, яка повинна врізатися в нашу планету в 2012 році. Але моя стаття не про це, а про саму здатність прогнозу. Нострадамус був не єдиний, хто мав дар чи здатність прогнозувати - Ванга, яка за свідченнями вчених спрогнозувала розпад СССР, аварію на ЧАЕС, перемогу Бориса Єльцена на президентських виборах. Можна звичайно знайти таких і серед українців - Григорій Сковорода, який за свідченнями істориків спрогнозував свою смерть. Як можна пояснити цей факт прогнозування?
     Прийдеться трішки заглибитися в науку. Всім відомо, що все навколо нас складається з маленьких частинок - молекул і атомів. У школі ще у 7-9 класі на уроках фізики розповідали велику кількість законів, яким повинні підкорятися ці молекули і атоми. Отож, логічно помислити можна дійти висновку, що якщо знаючи початкові умови і всі, підкреслюю всі, закони фізики можна спрогнозувати майбутнє. Тобто від великого - чи будуть у майбутньому літаючі машини, чи малого - чи буде на вашій вулиці це дерево? Бо це все складається з руху молекул і атомів, які запезпечують даний вигляд і стан речей. Такого висновку ще на початку 19 століття дійшов і відомий французький вчений Лаплас. Він стверджував, що все у світі взаємоповязано і все підкоряється закону: причина, наслідок. Тобто ніяких випадковостей у житті не існує, все вже припущено - це означає, що людина підкоряється певним законам, вона діє самостійно, але інакше поступити не може. Тобто, якщо ви йдете на іспит і вже було припущено, що ви там отримаєте незадовільну оцінку, то ви її отримаєте, як би ви не діяли, бо всі ваші дії спрогнозовані. Ця ідея була підкріплена ще тим, що у 17 столітті Кеплер і Ньютон висунули гіпотезу і довели її, що всі небесні тіла підкоряються строгим законам - тобто можна спрогнозувати, де буде та чи інша планета. Ви вже мабуть замітили, які страшні речі випливають з всього вище сказаного? Тобто, якби була деяка формула, яка би описувала розвиток Всесвіту, то за допомогою такої потужної речі, як компютер, спрогнозувати все - падіння великого метеориту, землетруси чи навіть курс доллара на наступний день. І ще страшніша річ, яка випливає з такої ідеї - це те, що вибір людини - обман. Не дивно, що проти такої ідеї виступила церква, хоча їхнє положення ускладнювалося ще тим, що за Біблією Бог знає все, що станеться у майбутньому.
     Звичайно з часом, детальні експеременти показали, що фізика буває некоректною, бо суперечиться сама собі. Не вдаваючися в деталі, бо людей, які би все це зрозуміли одиниці, було доведено, що частинка може поводити себе випадково, а не обовязково однозначно і вся ідея Лапласа про однозначність подій рухнула. За ідеєю Лапласа здатність прогнозування майбутнього вище згаданими людьми хоч якось можна було пояснити - ці люди просто були дуже розумово наділені і обдаровані, що могли просто "прорахувати" майбутнє, як компютер; а із знанням зворотного пояснити це логічно, помоєму, просто неможливо.
     Отже, підсумувавши все вище згадане можна дійти до висновку - якщо вірити у ідею, що все вже наперід спрогнозовано, то Нострадамус, Ванга, Сковорода були всього на всього просто дуже розумними людьми, без вибору в житті до дій, і жили за принципом "Як має бути, так і буде"; якщо ж надавати перевагу зворотній ідеї, то нічого розумнішого і логічнішого пояснити це як дар вищої сили, і що всі люди мають волю вибору і несуть відповідальність за гріхи зроблені нею. Вирішувати вам.





1 коментар: