середу, 17 серпня 2011 р.

В пошуках золотого міста Ельдорадо

     Золоте місто...Ельдорадо - скоріш за все, найбажаніша мрія кожного європейця, який плив у далеких XVI - XIX століттях у Новий Світ, і хотів би здобути світову славу і визнання, а крім цього всього величезну кількість золота, тобто в сучасному розумінні тонни доларів. Але ніхто до сьогодні так і не найшов загубленого міста з чистого золота, хоча деякі конкістадори все-таки зуміли вивести чималеньку кількість золота в Європу.
 
мал. Озеро Гуатавита
     Звідки ж узялася легенда про місто з золота? El Dorado (исп.) - це легенда про золотого чоловіка. В її основі лежить церемонія, яку проводило племя муіскі для призначення нового вождя чи верховного жреця: оголене тіло змазували бальзамуючою смолою і тонким слоєм золотої пилі. Потім він у супроводі помічників сідали у пліт і пливли на центр озера, де і викидали золоті корони, підвіски, сережки, коштовності, оброблені золоті вироби і смарагди - ось що і стало рушієм для шукачів незлічених скарбів. За свідченнями вчених озером з легенд є озеро Гуатавита (див. фото) - священне озеро муісків, які там і проводили свої церемонії. З нього декілька раз пробували дістати скарби, але зазвичай все було малоуспішно. Одному купцеві Антоніо де Сепульведе дійсно пощастило дістати щось вартуюче: "232 песо і 10 грам золота високої якості" (1 песо = 4,5 г золота). Істотним фактом, який знов посіяв надію, що на дні є незліченна кількість золота послужив факт того, що два фермера у двадцятому столітті найшли майстерно зроблену золоту модель плота довжиною 10,5 дюйма (приблизно 27см).
     Звичайно ж деякі європейські шукачі міста із золота втрачали голову через саме золото - хотіли збагатитися чи збагатити свою країну будь - якою ціною: кровю, вбивствами, полонами правителів племен, які населяли тутешні землі. Все це було як раз для Франциско Піссаро, який при завойовуванні імперії інків зумів взяти в полон їхнього вождя Атауальпи. Викуп Атауальпи - найбільша воєнна здобич в світовій історії: вироби із золота і срібла, що згодом були переплавлені в злитки, які заповнили кімнату ( 6,7м * 5,17м * 2,45м) до відмітки на висоті піднятої руки. Не дивно, що після доставлення такої кількості золота у Європу почалася небувала на той час інфляція. Загальна вартість цього викупу на 2000р. становила 6839млн. долларів
     Хоча тепер цілком ймовірно, що місце знаходження Ельдорадо стало відомим завдяки новим сервісам сучасних інтернет систем - Google Earth. З супутника місто виглядає, як декілька геометричних фігур, які залишилися на землі, що на думку археологів є залишками доріг, ровів, мостів - тобто загубленого міста Єльдорадо з населенням приблизно 60 тис. людей, яке датується 200 - 1283 роками н.е.

     Але тепер у сучасному світі, коли вже пошуки золотого міста ведуться вже пять століть, на мою думку, Єльдорадо стало метафорою, яка позначає цілеспрямовані пошуки багатсв, які весь час вже десь близько, але завжди недосяжні. Єльдорадо - це місто, яке тепер існує в уяві людей, які понад усе прагнуть найти швидкі шляхи збагачення. Хоча, можливо, у майбутньому найдеться новий ентузіаст, який все - таки найде загублене місто із золота.

Немає коментарів:

Дописати коментар