вівторок, 9 серпня 2011 р.

Камяне місто Петра

      Багато з вас дивилися фільм "Індіана Джонс і останній хрестовий похід", в якому згадується стародавнє місто Петра. За сюжетом фільму саме в цьому місті хрестоносець в древній кімнаті охороняв Святий Грааль, який давав йому вічне життя. На мою думку, він ідеально вписувався в суть фільму про пошуки Святої Чаші і вічного життя своєю величністю і дивовижністю. Але Петра насправді ж надзвичайно загадкове місто.
      Місце положення стародавнього міста Петра добре відоме з Біблії: "Недалеко від Мадаби, невеликого містечка з християнським населенням, розташована знаменита гора Небо, на якій помер Мойсей після того, як привів з Єгипту єврейські племена на Землю обітовану". Саме тому прибічники Біблійної версії запевняють, що Петра - це Синай, який не одноразово згадується в Біблії. Також вони стверджують, що це загадкове місто було споруджене супутниками Мойсея - євреями, які були виведені Мойсеєм з Єгипту. Але з перших же досліджень міста стало ясно, що це вигадки - Петра не мала ніякого відношення ні до Мойсея, ні до євреїв, які вийшли з Єгипту. Хоча досих пір є біблійська легенда, за якою Мойсей ударом свого посоху "створив" каньйон Сик висотою 100 м і невеличку висохшу річку "Ваді - Муса" ("річка Мойсея").
     Але все таки, на мою думку, найзагадковішим є те, як зводилося це монументальне місто. Фасад Скарбниці має приблизно 40 метрів - як люди без сучасних технологій витесали цей фасад? Невже звисали над прірвою і тесали камінь? Врахувавши факт, що у Петрі немає ніодного однакового фасаду, яку надзвичайну треба мати фантазію це все створити? Також місто розташоване на краю пекучої пустині, тому населення міста спорудили дуже складну систему гребель і технологію збереження води. Згодом після землетрусу населення Петри покинули місто, але не по причині землетрусу - причини досі невідомі. Але люди не пішли раптово, бо розкопки показали, що цінних предметів було знайдено дуже мало. Отож, найцікавішим і найтаємничішим є те, як ці люди побудували це надзвичайне місто, а згодом без досі відомих причин покинули його...Можливо колись будуть розгадані ці таємниці і ми взнаємо щось нове про загадкове місто Петра і його стародавнє населення набатейців.

Немає коментарів:

Дописати коментар