четвер, 1 вересня 2011 р.

Лабіринт в Кносі та міф про Мінотавра

     Стародавнє місто Кнос, що знаходиться на острові Кріт, відоме через палац, який тісно повязаний з грецьким міфом про Тесея, Аріадну і чудовиськом Мінотавром. Легенда про Кноський лабіринт, який збудував Дедал, батько Ікара, який загинув, коли випробовував крила. Дедал зробив це, щоб заховати жахливу напівтварину - напівлюдину, що деякі дослідники повязують з плануванням палацового комплексу. В легенді згадується так: кожного року чудовиську привозили 14 дівчат і юнаків. Цей факт підтверджено через знахідки, які доводять практику принесення чоловічих жертв.
    Планування, скоріш за все, палацу Міноса, царя острову Кнос, з 1400 кімнатами нагадувала лабіринт, і саме це дало поштовх для створення легенди про Мінотавра. Суть міфа досить відома і проста: в Афінах Тесей дізнався про криваву дань, яку вимагав цар Кріта за те, що афіняни убили його сина. Він вирішує вбити Мінотавра, і по приїзду на острів закохується в Аріадну, дочку Міноса. Вона йому допомагає вбити чудовисько, давши клубок з нитками, які допоможуть знайти Мінотавра в величезному лабіринті. Насправді ж скоріш за все це тільки легенда, хоча людські жерти були присутніми. В 1979р. було знайдено 337 кісток, щонайменше 4 людей, а точніше - дітей. Дослідження показали, що кості були так пошкоджені, що нагадувало процес відділення мяса від костей, які використовували, коли приносили тварин в жертву. Дослідники дійшли висновку, що діти були принесені в жертву, а потім їх частково зїдали. В загальному жертви були мало популярними на острові, але саме вони дали підстрави для створення такого міфу. Дивно, що ці жертви мали місце, а також те, що міф був кимось придуманий, скоріш за все, в силу того, що Кнос був культурно розвинутий. Кожна кімната палацу мала свої функції: некрополі, церемоніальні кімнати і навіть хороми царя у вигляді величезного трону; а якщо врахувати, що на стінах палацу були знайдені фрески - розкішний живопис на штукатурці на стінах, а деколи навіть на підлогах і стелях будівлі. На них зображені принци, прекрасні дівчата, риби, квіти, невідомі ігри, на яких люди перепригують через великих биків. І звідки ж взялася жорстокість жертвоприношення і міф про Мінотавра залишається загадкою.

1 коментар:

  1. А ми з чоловіком два роки тому відвідали цей лабіринт. Дуже гарно і не віриться, що Мінойська культура, якій понад 5000 років, так добре зберіглась. В них навіть каналізації були, ванні кімнати і туалети.

    ВідповістиВидалити