вівторок, 30 серпня 2011 р.

Волхви і Вифлиємська зірка

    Багато людей знають з Біблії, що волхви - це мудреці, які прийшли зі сходу. В Євангеліє від Матвія розповідається, що волхви слідували за Вифлеємською зіркою, щоб знайти Спасителя і вшанувати його золотими дарами, ладаном і миром. Але чи ще десь згадуються, крім Біблії, ці таємничі мудреці з незвичайними дарами? Якщо так, то що ж собою представляла Вифлиємська зірка?
     Волхви (грец. magoi) - це маги, саме від них і пішло сучасне англійське слово "магія".     Ці мудреці бул и згадані ще у старовинних працях Геродота, який стверджував, що це таємна каста жреців, які населяли території Мідії (суч. Іран). Під впливом воєн у Месопотамії у давні часи волхви були і під покровительством Вавилону, згодом персів, потім Александра Македонського, і навіть аж у IVст. в часи Римської імперії, коли їх звинувачували у мітраізмі - давної тайної релігії, яка тоді здобула велику популярність серед римських легіонерів. Згодом коли християнство набирало обертів, волхвів почали переслідувати і звинувачувати у магії, астрономії і у тлумаченні снів.
     Через те, що Євангеліє від Матвія є єдиним джерелом інформації про волхвів, звідси і починається вся муть і паутина людських роздумів. Хто ж такі ті волхви? І що собою являла Вифлиємська зірка, що за нею так впевнено вони йшли? Ідея, що волхви були вавилонянями стала одразу домінуючою, оскільки астрономія було прерогативою тодішнього Вавилону, але по винятковості дарів такого висновку важко було дійти. Оскільки дари - золото, ладан і миро - більш нагадує Аравію, але в ній не було стану жреців. Ці ж дари мають надзвичайно важливе значення для християн: ладан уособлює християнську божественість, золото - царственість, а миро символізує Страсті Господні і неминучу смерть.
     Сьогодні ведуться широкі дискусії на рахунок зірки, яка вела волхвів протягом їхньої довгої подорожі. В звязку з цим людські думки досягали нереальних думок, що це навіть могло бути НЛО. Але на сьогоднішній час найрозповсюдженою теорією, яка має наукове підгрунтя - це або Юпітер, або комета Галлея. Комету Галлею кидає в тінь через те, що у самому Євангеліє сказано, що жителі Єрусалиму не бачили Вифлеємської зірки, тому дивно як можна було не побачити велику комету, але науково зіркою могла бути і вона. Кращою, на мою думку, є теорія про Юпітер, які в той час називали зіркою Зевса. В астрології очікували народження великого Царя Іудейського, яке передбачало появу Вифлиємської зірки в сузірї Овна, що потім було увіковічнено в історію за допомогою римської монети, що була знайдена в Антіохії. На думку вчених, небесне явище, яке було 17 квітня 6 р.д.н.е., коли Юпітер знаходився в сузірї Овна і Місяць закрив планету, і було подією, яка вказувала на народження божественого немовляти. Хоча, щоб це довести треба ще, звичайно, провести багато дослідів, але на даний час це найаргументованіше свідчення про те, що волхви з Персії слідували за зіркою, яка з часом їх привели в Вифлеєм до майбутнього Царя Іудеї.


Немає коментарів:

Дописати коментар