вівторок, 13 вересня 2011 р.

Загадка ліній Наска

    Всесвітньовідомі лінії Наска, які були знайдені в далеких пустинних районах на півдні Перу, займають площу 37 миль (уявити важко!!!) в довжину і одну милю в ширину і їх чітко видно з висоти пташиного польоту. Лінії Наска - це комплекс з 300 малюнків: прямих, геометричних фігур, малюнків тварин і птахів, таких як колібрі, мавпа, павук, ящірка, пелікан. Але як? Як можна було створити, чи як би це дивно не звучало - намалювати такі малюнки? Протягом багатьох років вчені і археологи ведуть дискусії, але як у багатьох випадках з "загадками історіями", такими як: Піраміди, Атлантида, Сфінкс, Стоунхендж, висунули безліч теорій, які подекуди здавалися абсолютно неправдоподібними. Було припущено, що це і астрономічна обсерваторія, календар, ритуальні полоси, і навіть, маразматичні - посадочні полоси для космічних кораблів інопланетян. На мою думку, сили витрачені на створення таких фігур підтверджують те, що вони відіграють важливу роль в культурі Наска. Але чому ж вони опинилися саме там і яке їх призначення?

      Спосіб створення ніколи не був великою загадкою: знімали верхній шар залізної руди – виходили світлі жолоби, а для більшої виразності укладали їх каменями. Оскільки пустиня Наска - одне з найзасушливіших місцевостей на планеті, тому жолоби не піддаються ерозії, ось чому вони так ідеально збереглися. Створити прямі лінії математично досить просто: на рейці виставити два стовпи, а потім їх як напрямні використовувати для третього. А ось створення різних тварин - процес досить важкий. Скоріш за все, племена Наска робили це "на око". Але тоді потрібно підніматися в повітря, що на думку багатьох вчених в ті часи були нереальним. Та знайшовся Джим Вудмен, який довів на практиці, що можливо зробити повітряну кулю з очерету для плетіння кошику і бавовни для створення шатра. Хоча, жодної згадки не збереглося про те, що ці лінії робили з повітря, але це найбільш ймовірнісна версія. Але навіть з повітря створення павуків, пеліканів і інших тварин є досить важкою справою, а якщо племена не вміли літати (що є цілком ймовірним) - справа взагалі за межею розуміння.
    Як вже було згадано, гіпотез нащо потрібно було створювати такі лінії було безліч. Досить малоймовірними теоріями є те, що лінії або церемоніальний центр, або релігійні тропи, вздовж яких розміщені гробниці. Але ні та, ні інша версія не найшла переконливих фактів для їх доведення, бо були основані на здогадках. Гіпотеза, про те, що це смуги для посадки космічних кораблів на рівні маразму, бо на даний час ні одного переконливого факту про інопланетян немає, хоча в майбутньому, можливо, що саме ця версія виявиться правдивою. Можливо, це була астрономічна обсерваторія, типу зоряного календаря, але навіть відомий успішний дослідник Стоунхеджу Геральд Хоукінс не знайшов вагомих доказів цього. Тому, на мою думку, не зважаючи на велику кількість гіпотез для чого і що собою являли лінії Наска досі лишається "загадкою історії"...

Немає коментарів:

Дописати коментар