середу, 24 серпня 2011 р.

Історична постать найвеличнішого вампіра графа Дракули

     Актор Хью Джекмен, відомий широкій публіці по ролі, яка дала йому всесвітню популярністю - роль супергероя Росомахи в трилогії "Люди Х". Але крім цього у Хью є ще низка відомих фільмів, у який він виконував ролі найрізноманітніших персонажів: дворянина Леопольда у романтичній комедії "Кейт і Лео", найкрутішого хакера світу у фільмі "Пароль риба-меч", і навіть праву руку Господа у фільмі "Ван Хелсінг", де він боровся проти вампіра графа Дракули. По моєму, у XXI ст. цей фільм найкраще екранізований, де і є найжостокіший вампір граф Дракула, який перетворюється на величезного кажана, має жінок і хоче дати життя свому потомству.
    Насправді ж граф Дракула - це Влад ІІІ Цепеш, реальний володар Валахії у XV ст. Своє прізвище Дракула успадкував від батька, який був в складі ордену Дракона, що охороняв Хрест Господній в боротьбі з мусульманами, насамперед з турками. Але перші риси свого образу Дракули, Влад получив за всі свої злодіяння, коли правив Валахією. За німецькими документами невідомого автора він відзначався надзвичайною жорстокістю. Деякі поступки володаря Валахії насторожували навіть володарів великих держав - сусідів. Влад бувало запрошував жебраків до себе у фортецю, кормить і питає: "Чи не хочеться їм назавжди позбутися від земних страждань?". Дочекавшись позитивної відповіді граф закривав вікна і двері і спалював всіх заживо. Також існує розповідь, як його коханка обманювала його з вагітністю, після чого Влад накинувся на неї і розпоров живіт з криками: "Я ж казав, що не люблю брехні". Хоча, на мою думку, найстрашнішим і найнеправдоподібним є те, що Дракула любив снідати на місці страти або на місці бою, що можливо дало поштовх до того, що він любив кров, адже він їв серед мертвих трупів або людей, що стікали кровю. А своє прізвисько Цепеш, що в перекладі означає "садити на палю" він отримав через надмірну любов до свого улюбленого покарання - садити жертв на округлену палю змащену маслом, щоб муки тривали декілька днів.
     Хоча ж насправді незважаючи на всю жорстокість Влада Цепеса він був дуже релігійною особою і своє життя присвятив стримуванню мусульманів, які прагнули завоювати християнську Європу. Одною з ідей чому Влад являється вампіром є те, що він змінив віру: з православної на католицьку, що для румунів через їхні повіря є достатнім, щоб людина стала вампіром (хоча цей факт ще досі є під сумнівом істориків). Але сучасний образ першого у світі вампіра графа Дракули створив ірландський письменник Брем Стокер, який у своєму романі описав, як герої находять фамільний склеп Дракули, але його труна виявляється порожньою. Загадку пустої могили автор пояснює досить просто: Влад Цепеш став вампіром і отримав вічне, але прокляте життя, для продовження якого потрібно пити людську кров. Цей роман назавжди перетворив Влада Цепеша з жосткого середньовічного володаря Валахії на безсмертного найвеличнішого вампіра графа Дракулу. Але на даний момент граф Дракула вважається не тільки однією з визначних історичних осіб Румунії, а й впринципі особою європейського значення. І на мою думку, Влад Цепеш являється, мабуть, найбільшою жертвою історичної несправедливості, що через опублікований твір Б.Стокера з християнського жорстокого воєводи перетворився в вампіра, який повинен пити людську кров.

2 коментарі:

  1. Й дійсно, теперішнє покоління більше знають його як графа Дракулу, а не як Влада Цепеша.
    Схожа історія з так званою "Кривавою графинею". Елізабет Баторрі, здається. Але.. Наскільки я пам*ятаю, нічого визначного (окрім надмірної жорстокості) в ній не було.

    ВідповістиВидалити
  2. для інтересу можна почитати "Історик" Е.Костової про інакші цікаві обставини життя графа Дракули=)

    ВідповістиВидалити