суботу, 27 серпня 2011 р.

Король Артур і лицарі Круглого столу

     Король Артур - справжній король-воїн, фігура, яку знає не тільки кожен Британець, а й увесь світ. В різних людей думки і бачення короля Артура розбігаються і в основному через фільми, які зняті Голівудом. Деякі його знають або як воїна, або як мудрого короля, або як людину, яка наділена надзвичайними можливостями через магічний меч Ескалібур. Через мага Мерліна і меч Ескалібур, особа короля стає дуже загадковою і наділеною магічними здібностями, що дуже підсилюється тим, що Голівуд підтримував такі ідеї заради високих рейтингів. Король Артур був або задіяний, або згаданий у різних магічних, фантастичних фільмах, як серіал "Всі жінки відьми", серіал "Мерлін", "Ескалібур" і у великій кількості мультфільмів.
     Але що ж приховано за цими, на перший погляд, магічними і водночас романтичними історія Середньовіччя? Звичайно ж, Артур - літературний персонаж. Але ж який справжній герой - король Артур, який правив у Британії? Всі відомості про нього в основному з міфу, в якому оповідається про Артура, сина короля, якого за порадою чарівника Мерліна, сховали, коли він ще був малям. Після смерті батька АртураМерлін створив меч і увіткнув його в камінь. Але це не був Ескалібур за легендою - Ескалібур зявився згодом. Артур витянув меч і став королем, як і задумав маг Мерлін. А після того, як Артур зламав свій меч у битві, то Мерлін відвів його до озера, з вод якого показалася магічна рука з знаменитим Ескалібуром. З цим мечем (який дала йому Володарка озера) король був непереможний в битвах, що у Голівудських фільмах перетворюється у магічний меч, з допомого якого можна і світ захопити. Згодом одружився на Гвіневрі,зібрав найвеличніших лицарів свого часу і влаштувався в замку Камелота. Історія з любовю Гвіневри і лицаря Ланселота досить гарно викладена у фільмі "Перший лицар" з Шоном Коннері і Річардом Гіром, але кінець у легенди інакший. Артур вбиває Мордреда, але і сам був смертельно ранений, тому його відправили на човні до острова Авалон, де його рани залікували три дивні королеви. Коли донеслася до Британії смерть про короля Артура, Ланселот і Гвіневра вмерли з горя. А тіло Артура так і не найшлось.
    А яка ж історична постать короля Артура? Достовірної інформації нема. Є лиш думки або малі факти, які мають якесь відношення до цього короля: Камелотом називають замок Тинтагель, і що він був правителем римської колонії в Британії в Vст. по імені Амброзій Аврелій. Але скільки людей (в даному випадку істориків і архелогів :) стільки й думок. Хоча в 1998р. був знайдений невеликий кусок плити, на якому написано на латині: "Артоньон батько нащадка Колла це побудував". Артоньон - це Артур, але чи ця плита про відомого короля Артура? На жаль, цього ніхто не знає.
    Судячи зі всього, на мою думку, образ Артура збірний. В основі легенди лежить один чи декілька реальних людей - правителів, які захищали Британію. Легенда містить у собі всі елементи кельтської міфології і сюжети середньовічних романів, що і створило образ короля Артура, який ми знаємо. В загальному ж, в основі переказів про Артура лежать історичні події. А проіснувала легенда про Артура довго через прості причини: його образ інтригував глибини свідомості людей і відповідав їхнім внутрішним потребам не тільки в його героїзмі, але й в королі, який втілював дух Британських земель.

1 коментар:

  1. Спасибо что стал мои постоянным читателем на настроить блогспот. Удачи.

    ВідповістиВидалити