середу, 7 вересня 2011 р.

Сувої Мертвого моря

     Сувої Мертвого моря являються найважливішими і найдивнішими манускриптами, знайденими за останні 100 років. Їх знайшли в 11 печарах Кумрана, в 13 милях від Єрусалиму, недалеко від Мертвого моря в Ізралі. Знайдена "бібліотека" складається з сувоїв, виконаних на пергаментах, декілька листків папірусу і одного дуже незвичайного зразку міді. Інформація з сувоїв не тільки про біблійські тексти, а й про таємну групу чоловіків і жінок, які себе називають ессеями.
     Хоча деякі сувої Кумрана були написані ще при житті Ісуса, ні в одному з них немає прямої згадки про нього чи його апостолів. Дивно? На мою думку, дуже дивно, оскільки деякі найстаріші сувої містять тексти, які сьогодні відомі, як тексти Нового Завіту. А одним з найдревніших є папірус Неша, в якому записано десять заповідей. Можливо ці сувої є частиною, якогось великого зібрання манускриптів, якого досі не вдалося найти. В біблійських текстах (крім таких є і не біблійські) представлені майже всі книги Нового Завіту, присутні пророцтва Іезекііля, Єремії і Даниїла, перекази про Ноя, Аврама, Еноха та інших. Предметом найбільших дискусій являється Храмовий сувій, в якому йдеться про ідеальний пристрій і функціонування нового досконалого храму, про його закони і священні ритуали.
     Хто ж написав всі ці сувої і заховав їх у печерах? Найбільш ймовірнісно, що це група іудеїв, які покинули Єрусалим, в знак протесту проти процесу насаджування іудаїзму і поселилися в пустелі, згодом написавши ці сувої. Вчені вважають, що вони дають важливу інформацію про життя і віру творців. Тоді були відомі як сонячний календар (364дні),  так і місячний календар(354дні), яким тоді користувалися в єрусалимському храмі. Саме тому, деякі вчені вважають, що ці сувої написали жреці другого Єрусалимського храму, або навіть, можливо, жреці відомого Соломонового храму, де за легендою знаходився Священий Грааль.
     Досить цікавим є мідний сувій, який написаний на давноєврейській і не являється літературним твором. В ньому розказано про 64 таємних підземних переходи, розкиданих по всьому Ізраїлю. В сувої говориться, що це тайники з золотом, сріблом, ритуальним посудом, вартістю, на думку вчених, приблизно 1 млн. доларів. Пошуком цих місць займалося багато людей, але в результаті дійшли висновку, що можливо ці сувої є своєрідним кодом, оскільки сім пунктів закінчуються двома-трьома однаковими буквами.
     Цікаві паралелі могли би бути проведені між цими сувоями і недавно перекладеними Євангелієм від Іуди, текст якого дозволяє по-новому поглянути на відносити Ісуса і сумнозвісного апостола, який зрадив його. Але через довгий процес публікації, деякі сувої зникли. І один з найцікавіших і найпровокуючих, в якому розповідалася інформація про джерела іудаїзму і раннього християнства, яка на думку вчених, які проводили дослідження, підривала авторитет церкви просто зник. Тепер нам лишається тільки гадати, що з самого початку входило в скарби печер Кумрана, через причетність церкви, їхні заборони і вето на деякі документи. Можливо, десь ще на берегах Мертвого моря є ще печери зі сувоями, які вже не буде контролювати чи забирати Ватикан...

Немає коментарів:

Дописати коментар